Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Δημήτρης Μελισσανίδης: Από την κρίση βγήκαμε ακόμα πιο δυνατοί

Μπήκε στη ναυτιλία, στα πετρέλαια και στις θαλάσσιες μπίζνες με τον ίδιο τσαμπουκά που τον γνωρίσαμε στα γήπεδα ως πρόεδρο της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεκίνησε το 1975 από μια μικρή σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό και έφτασε σήμερα να ηγείται του ομίλου Aegean, με 3.000 εργαζομένους, ο οποίος φέτος υπολογίζεται ότι θα εισαγάγει συνάλλαγμα άνω των 6 δισ. δολαρίων.
Η πορεία του στον χώρο του ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων (bunkering) ξεκίνησε με μια μπάριζα στο λιμάνι του Πειραιά στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σήμερα πλέον μιλάμε για έναν διεθνή κολοσσό, που είναι ο μεγαλύτερος φυσικός προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών στον κόσμο.

Η Aegean κατέχει το 20% των πωλήσεων στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχει δημιουργήσει μία αλυσίδα 18 σταθμών ανεφοδιασμού, δραστηριοποιούμενη σε 17 χώρες και 40 μεγάλα λιμάνια. Οι σταθμοί ημερησίως εξυπηρετούν 100 πλοία. Ταυτόχρονα, η Aegean έχει στην κατοχή της 90 νεότευκτα ανεφοδιαστικά πλοία διπλού τοιχώματος. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος ιδιόκτητος στόλος στο είδος του διεθνώς.
H επιτυχημένη πορεία της στον τομέα της διεθνούς εμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων και της διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού πλοίων είχε ως επιστέγασμα την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), τον Δεκέμβριο του 2006, της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc. όπου αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολαρίων.
Ακόμη, ο όμιλος Aegean ασχολείται με τα λιπαντικά, ενώ μέσω της ναυτιλιακής Aegean Shipping δραστηριοποιείται και στον τομέα της ναυτιλίας, διαθέτοντας έναν στόλο από δεξαμενόπλοια. Επίσης, στην Ελλάδα ο όμιλος σε διάστημα μόνο μίας δεκαετίας ανέπτυξε ένα δίκτυο 600 και πλέον πρατηρίων, κατέχοντας μερίδιο ίσο με το 10% της συνολικής αγοράς.
Πρόσφατα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης εισήλθε και στον χώρο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την Aegean Power, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, αποτελώντας την πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη μεγαλύτερη μετά τη ΔΕΗ.
Ο κ. Μελισσανίδης δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»:
Οχι μόνο δεν πτοηθήκατε από την κρίση, αλλά αντίθετα παίξατε επιθετικά. Τελικά η κρίση γεννά και ευκαιρίες;
Είναι γεγονός ότι όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο η κρίση, ιδιαίτερα όταν αυτή άρχισε να πλήττει το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου προβληματίστηκε. Κι αυτό γιατί καμία αγορά, καμία επιχείρηση, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει διεθνή δραστηριότητα, δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν δεν λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα.
Οταν όμως άρχισε να επανέρχεται σταδιακά η ομαλότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τότε ναι, είπα μέσα μου και το δήλωσα δημόσια ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Με βάση αυτήν τη διαπίστωση επεκταθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης σε πολλές αγορές, αποκτήσαμε κι άλλους σταθμούς, ενώ παραλάβαμε σχεδόν όλα τα νεότευκτα πλοία μας, χωρίς να ακυρώσουμε παραγγελία.
Η άποψή σας για την υπάρχουσα κρίση; Πότε η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ;
Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για το εύρος, την έκταση και το βάθος της κρίσης αλλά σαν άνθρωπος της αγοράς, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε διεθνές επίπεδο είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Οσον αφορά στη χώρα μας, ελπίζω να γίνουν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, χωρίς να πληγεί η αγορά και να επιβαρυνθεί περισσότερο η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Πρόσφατα γράφτηκε ότι μεσολαβήσατε ώστε η ΑΕΚ να επιτύχει τη μεταγραφή του Γεωργιάδη από τον Πανσερραϊκό. Αυτό υποδηλώνει μια μελλοντική σας εμπλοκή με την ομάδα;
Εχω δηλώσει επανειλημμένα ότι, όταν και όποτε μπορώ να βοηθήσω την ΑΕΚ, το κάνω. Από κει και πέρα, για να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα, δεν είναι στα σχέδιά μου οποιαδήποτε εμπλοκή στα διοικητικά της ΑΕΚ.
Πάντα πάλευα, αλλά... Ούτε στα όνειρά μου δεν πίστευα μέχρι πού θα έφτανα
Είχε δηλώσει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Ούτε στο πιο τρελό μου όνειρο δεν πίστευα ότι θα έφτανα εδώ σήμερα... Είχα βέβαια πάντα μέσα μου μια ανησυχία, δεν μπορούσα να επαναπαυτώ, κάτι με έτρωγε... Οχι για να γίνω εφοπλιστής ή να αποκτήσω χρήματα, αλλά για να δημιουργήσω, να διακριθώ και να κάνω τον πατέρα μου περήφανο. Και κάτι ακόμη, η επιτυχία της ζωής μου είναι η οικογένειά μου, η Τζένη και το παιδί μου».
Σταθερά στον αφρό με επιθετικές κινήσεις...
Επιθετικά αντιμετώπισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης την υπάρχουσα κρίση. Ετσι, η εταιρεία του Aegean εξαγόρασε τη βελγική εταιρεία Verbeke Βunkering, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή Αμστερνταμ - Ρότερνταμ - Αμβέρσα (ARA) και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανεφοδιασμού στον κόσμο. Ακόμη, μέσα σε σύντομο διάστημα αγόρασε τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Las Palmas στα Κανάρια Νησιά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επιρροή του στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή τέρμιναλ της Aegean στα ΗΑΕ χωρητικότητας 600.000 Μ.Τ., μια επένδυση ύψους 150.000.000 δολαρίων. Τέλος, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, για τη δημιουργία σταθμού ναυτιλιακών καυσίμων στον Παναμά, κομβικό σημείο της παγκόσμιας ναυτιλίας, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Παράλληλα στα τέλη του 2010 η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 147,1 δολαρίων.
Η Aegean είναι ίσως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας συναλλάγματος στην Ελλάδα. Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι θα φέρει 6 δισ. δολάρια. Ο κ. Μελισσανίδης έχει φροντίσει ώστε οι πληρωμές για τις πωλήσεις καυσίμων και λιπαντικών από τις εταιρείες του να πραγματοποιούνται στη χώρα μας: «Μετέτρεψα την Ελλάδα σε διεθνή κουμπαρά, με όλα τα θετικά που φέρνει στη χώρα το συνάλλαγμα».
(Έθνος της Κυριακής, 13/2/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου