Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ντέρμπαν: Ο Χρόνος Τελειώνει για τα Μικρά Νησιωτικά Κράτη


Αντιμέτωπες με τον αφανισμό, οι μικρές νησιωτικές χώρες, όπως αυτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, απαίτησαν χθες στη διάσκεψη του Ντερμπάν μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα μέσα στο επόμενο έτος, ώστε να περιοριστούν οι ρύποι μακροπρόθεσμα και να μην αυξηθεί η στάθμη των υδάτων υπερβολικά.
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Μικρών Νησιωτικών Κρατών ( Aosis), η οποία μαζί με την ένωση των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Κρατών ( LDC) υπέβαλαν τις προτάσεις τους για αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο με μια νέα διεθνή συνθήκη.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως στις αρχές του έτους και να ολοκληρωθούν ως τη διάσκεψη του Κατάρ στα τέλη του 2012. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για τη μείωση των ρύπων και να θέσουν ένα μακροπρόθεσμο στόχο για συγκράτηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Παράλληλα, τα φτωχά αυτά κράτη ζητούν να κορυφωθούν οι ρύποι το 2015 και στη συνέχεια να μειωθούν κατά 85% ως το 2050, δηλαδή ζητούν ένα στόχο πιο φιλόδοξο από το 80% που υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Επίσης, ο 1,5 βαθμός Κελσίου θεωρείται ως ένας πιο δύσκολος στόχος σε σύγκριση με τους 2 βαθμούς της στρατηγικής που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό, τα μικρά κράτη διαχωρίζουν τη θέση τους από την Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες προτιμούν να υιοθετήσουν δεσμευτικούς κανόνες από το 2015 και μετά, οι οποίοι θα αφορούν μόνο τις ανεπτυγμένες χώρες.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Κλίματος, Κόνι Χέντεγκαρντ, σχολίασε πως αυτά είναι «καλά νέα, διότι η LDC και η Aosis συντάσσονται με την Ε.Ε. όσον αφορά τον οδικό χάρτη». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο πλανήτης χρειάζεται αποφάσεις και όχι περισσότερο χρόνο για συζητήσεις».
Τέλος, ακόμη ένα φλέγον ζήτημα στο Ντέρμπαν είναι το μέλλον των δικαιωμάτων εκπομπών αν λήξει τελικά η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η εν λόγω αγορά (ύψους 142 δις δολαρίων το 2010) θα εξαφανιστεί εάν δεν υπάρξει μια νέα συμφωνία. «Το ζήτημα είναι η ζήτηση», τόνισε ο απεσταλμένος της Βραζιλίας. «Δεν θα υπάρχει ζήτηση, η οποία είναι και η βάση για τα CDM», πρόσθεσε.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου