Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Απελευθερώνονται τα Τιμολόγια Ρεύματος Σύμφωνα με τη Νέα Δανειακή Σύμβαση


Μία σειρά μέτρων που αφορούν τους καταναλωτές ενέργειας απαιτεί η νέα δανειακή σύμβαση, από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τους όρους εμπορίας στην λιανική αγορά υγρών καυσίμων. Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 πρέπει να συνδεθούν τα επίσημα τιμολόγια για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με τις τιμές χονδρικής αγοράς και να καταργηθούν τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2012, πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι:


«Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. [2ο τρίμηνο 2012]
Η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών [2ο τρίμηνο 2013]».
Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, «η Κυβέρνηση υιοθετεί πακέτο μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για:
- Να τροποποιήσει το άρθρο 22 του Ν.3054/2002 που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, καθώς και την υπουργική απόφαση εφαρμογής της, προκειμένου να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. [1ο τρίμηνο 2012]
- Να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο 2012]».
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54713 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου